Overbruggingshypotheek

Wanneer u een huis heeft aangekocht, maar in tussentijd ook een andere woning wenst te kopen kan het niet zo voor de hand liggend zijn om voor die tweede woning een nieuwe (gewone) hypotheek af te sluiten. U dient immers al over een behoorlijk riant inkomen te beschikken om zowel de maandelijkse afbetaling als de rente te kunnen betalen. In dit geval kan een overbruggingskrediet een uitweg bieden, al richt deze vorm van hypotheek zich vooral op mensen die hun eerste woning te koop hebben staan en na de verkoop van woning één de tweede woning wensen aan te kopen.


Denk overigens wel goed na voordat je een overbruggingshypotheek neemt. In het ergste geval zullen beide huizen verkocht moeten worden middels een executieverkoop. Bedenk daarom goed dat de verkoopprijs van het huis zodanig moet zijn, dat het huis redelijkerwijs binnen de periode van de overbruggingshypotheek verkocht moet zijn.

Overbruggingshypotheek – een spaarpotje

Een overbruggingshypotheek is dan ook letterlijk een hypotheek waarmee een bepaalde korte periode overbrugt kan worden. Het is wel de bedoeling dat het ook echt een korte periode is, als het een periode wordt van bijvoorbeeld vijf jaar, dan kan de bank gaan tegensputteren. Niet alleen de bank, ook jouw spaargeld, want twee hypotheken in de maand is niet mis! Het is daarom handig om voordat je een tweede huis koopt met een overbruggingshypotheek, en je oude huis in de verkoop zet,  eerst een behoorlijk spaarpotje op te bouwen. Op die manier kan je zonder al te veel moeilijkheden twee hypotheken betalen, voor een (relatief) korte periode althans.

Overbruggingshypotheek verlengen – een optie?

Een overbruggingshypotheek kan ook slechts afgesloten worden voor een periode van 6 à 24 maanden. Een overbruggingshypotheek verlengen is mogelijk onder strikte voorwaarden, maar let op, want er wordt voor het verlengen van een overbruggingshypotheek een zeer aanzienlijke kostprijs in rekening gebracht. Hou er tot slot ook rekening mee dat er door middel van een overbruggingshypotheek slechts geleend kan worden voor de overwaarde van de eerste woning. Het is met andere woorden niet mogelijk om het volledige aankoopbedrag van de tweede woning er mee te financieren, tenzij deze minder of gelijk is aan de overwaarde van de eerste woning.